Je hebt vast weleens gehoord van verschillende watersporten als duiken, waterpolo en roeien. Ook zal hockey je niet onbekend voorkomen. Maar heb je weleens gehoord van onderwaterhockey? Als je dit niet bekend voorkomt, dan ben je op de site van de juiste studentensportvereniging beland. Hier kun je alle informatie over onderwaterhockey vinden. Maar ook iedereen die deze verslavend leuke teamsport al wel kent is hier op de juiste plek.
Onderwaterhockey
Onderwaterhockey is een intensieve en een verslavend leuke teamsport die zich grotendeels afspeelt op de bodem van het zwembad. Zoals de naam doet vermoeden lijkt het op hockey, maar dan onder water. De puck waarmee gespeeld wordt is verzwaard en weegt maar liefst 1,5 kg. Hierdoor blijft deze op de bodem liggen en kan er onder water mee worden gespeeld. Het doel van het spel is zoveel mogelijk punten te scoren door de puck in de doelbak van de tegenstander te pushen/schuiven. Hiervoor gebruiken we vinnen voor extra snelheid en een handschoen aan de speelhand ter bescherming. De hockeysticks zijn speciaal ontworpen voor het spelen van onderwaterhockey. De sticks hebben een lengte van c.a. 25 cm, om ze goed te kunnen gebruiken op de bodem van het zwembad en de puck te kunnen verplaatsen. Onderwaterhockey is een non-contact sport, alleen is dit onder water niet altijd het geval. Dit komt omdat het spel af en toe redelijk chaotisch kan zijn en er dus flink wat schoppen uitgedeeld kunnen worden. Ook is de puck niet ongevaarlijk als deze hoog overgespeeld wordt. Daarom worden er ook caps gedragen om de oren te beschermen en bitjes om de mond en tanden te beschermen.
Onderwaterhockey is een zeer tactisch spel. Communiceren onder water is lastig en tegenstanders kunnen niet alleen van voren komen, maar ook van opzij, onder of boven! De actie is op de bodem van het zwembad, dus je moet je adem inhouden om de puck te spelen. Naast timing is ook uithoudingsvermogen dus van belang. Hier is tijdens de training veel aandacht voor. In het begin is het voor iedereen zwaar om lang onder water te blijven, maar hoe vaker je aanwezig bent bij de trainingen en hoe vaker je meedoet met de wedstrijden, hoe sneller je zal merken dat je uithoudingsvermogen onder water toeneemt.
Meedoen?
Ben je enthousiast geworden, op zoek naar een uitdagende nieuwe sport, of lijkt het je gewoon leuk om deze adembenemende sport eens uit te proberen? Neem dan contact met ons op! Het is altijd mogelijk om een onderwaterhockey training mee te komen doen. Indien nodig zullen we eerst het snorkelen met je oefenen, voordat je in het diepe wordt gegooid voor een oefenpartijtje. Onderwaterhockeymateriaal kan je bij ons lenen.
Ook worden er regelmatig korte ACLO-cursussen van 5 weken gegeven waar jij je als ACLO-lid voor kunt opgeven, kijk daarvoor op de ACLO-website.
Regels en tactiek:
Onderwaterhockey is net als regulier hockey en voetbal een teamsport, waarbij ook regels, opstellingen en techniek komen kijken. Onderwaterhockey een non-contact sport, wat inhoudt dat je niet onder water gehouden mag worden, niet aan iemand mag trekken of je andere hand, anders dan je speelhand mag gebruiken.
Tijdens een wedstrijd zijn er maximaal 10 spelers aanwezig, waarvan er 6 deelnemen aan de wedstrijd en de andere 4 wissels zijn. Er zijn dus 6 posities in onderwaterhockey. Een van de posities is de achterste man (6), deze persoon verdedigt de goal. Dit is niet als bij hockey of voetbal, dat deze persoon continu de goal verdedigt. De achterste man blijft achter de rest van het team, maar beweegt wel mee met waar het spel zich afspeelt. Dan zijn er twee verdedigers (4,5), een voor de linkerflank en een voor de rechterflank. De verdedigers zorgen ervoor dat hun helft verdedigd wordt wanneer het spel richting hun goal lijkt te gaan. Zij proberen de puck zo snel mogelijk weer de andere kant op te brengen. Ook kunnen de verdedigers helpen in de aanval, als dit voordelig is om te scoren. Er is ook een derde man (3). Deze persoon rouleert met de aanvallers en neemt de positie van de aanvaller over als deze gaat ademhalen. Ook is de derde man een aanspeelpunt voor de aanvallers. De aanvallers (1,2), waarvan er twee zijn, proberen ervoor te zorgen als eerste de puck te pakken te krijgen wanneer het spel begint en deze naar de helft van de tegenpartij te spelen. De aanvallers zullen continu in deze positie blijven; als de puck verloren gaat aan de tegenpartij is het de bedoeling dat de aanvallers hun best doen om de puck terug te veroveren voor hun team en het spel weer richting de kant van de tegenpartij te laten verlopen en te scoren. De opstelling kan per wedstrijd verschillen en is over het algemeen afhankelijk van het aantal spelers die aanwezig zijn.
Competitie:
Naast de training die we elke donderdag hebben, vormen een aantal leden ook een competitieteam. Het spelen van de competitie is niet verplicht, maar wel erg leuk en zeker ook een manier om je spel te verbeteren. De competitie wordt gespeeld in Zeist en is een keer per maand op zondag. Als Calamari spelen we in de tweede klasse van de landelijke competitie.
Benieuwd naar ons wedstrijdschema? Deze is hier te vinden.
G.B.D. Calamari Competitieteam
Onderwaterhockey wordt over het algemeen gespeeld in een gemengd team, maar ook is er een vrouwencompetitie waaraan alleen vrouwenteams deelnemen.
De wedstrijden tijdens de competitie duren niet twee keer 45 minuten zoals bij voetbal. Gelukkig maar, want dan zou je wel erg getrainde longen moeten hebben. De wedstrijden die op een competitiedag gespeeld worden duren twee keer 15 minuten, waarbij je tijdens de rust van 3 minuten van speelhelft wisselt. Over het algemeen worden er op een competitiedag twee wedstrijden gespeeld.
Ook worden er door het jaar heen verschillende toernooien georganiseerd door andere onderwaterhockeyverenigingen. Hier zijn wij als team ook welkom. Zelfs als je geen competitie speelt. Toernooien staan over het algemeen in het teken van een leuk spel met verschillende verenigingen tegen over elkaar. Uiteraard met een hapje en een drankje na afloop.
Voor de competitieleden, maar ook voor de leden die het interessant vinden, wordt ook jaarlijks een scheidsrechterscursus aangeboden. Dit wordt gedaan om de regels van het spel te verduidelijken, maar ook omdat er tijdens competitiedagen door de aanwezige teams gescheidst moet worden; dit geldt natuurlijk ook voor ons. Tijdens een competitiedag is er over het algemeen één wedstrijd die door ons moet worden gescheidst.
Nieuwsgierig naar alle onderwaterhockeyregels? Deze zijn hier te vinden.
Commissie
Ook voor alles wat geregeld moet worden om de trainingen goed te laten verlopen, competitie te spelen en leuke activiteiten te organiseren, zitten we niet stil. Onderwaterhockey heeft namelijk zijn eigen commissie die zich hiermee bezig houd. Zo worden er vanuit de commissie clinics georganiseerd voor, en samen met, middelbare scholen, wordt er gezorgd dat er goed trainingsmateriaal aanwezig is, dat er een geschikte trainer aanwezig is voor onze trainingen, dat de trainingen gemoedelijk gemoedelijk verlopen en dat er jaarlijks een toernooi georganiseerd word. En natuurlijk ook niet onbelangrijk, we hebben ons eigen onderwaterhockey weekend! Dit weekend staat volleding in het teken van onderwaterhockey en gezelligheid.