Duiken in Nederland

De onderwaterwereld in Nederland bewijst dat je niet ver hoeft te reizen voor prachtige duikspots. Onder water gaat een wereld voor je open en blijkt er ontzettend veel te zien. Zo zie je allerlei vissoorten, maar ook leven er kreeften, anemonen, sponzen, krabbetjes, dahlia’s en nog veel meer waterbewoners.

Van maart tot november duiken we regelmatig in de zoetwaterplassen in de buurt van Groningen, maar voor het meest uitbundige leven onder water gaan we minimaal 5x per jaar een weekend naar Zeeland om te duiken in de Oosterschelde en de Grevelingen. We verblijven dan in Veldstudiecentrum De Schelphoek of in stacaravans op Schouwen-Duiveland. Tijdens zo'n Zeelandkamp worden er meerdere duiken per dag en nacht gemaakt, maar is er bovenal veel gezelligheid.

Veiligheid

Duiken wordt vaak tot de risicosporten gerekend, maar met de juiste training en voorzorgsmaatregelen zorgen we ervoor dat de risico’s minimaal zijn. Een van de belangrijkste maatregelen is het duiken met een andere duiker, een buddy, zodat je er nooit alleen voor staat. Gedurende de hele opleiding leer je continu hoe je de veiligheid van jezelf en je buddy bewaakt en leer je wat je moet doen als het onverhoopt wel mis gaat.

Duiken in Nederland kan uitdagender zijn dan duiken in een tropisch oord. Het water is kouder, het zicht minder en duiken gebeurt vaak vanaf de waterkant. Hier houden we rekening mee door de juiste uitrustingstukken mee te nemen en extra te oefenen op bepaalde duikvaardigheden. De ervaring die je in Nederland op doet komt overal van pas.

Opleiding & Training:

Onze vrijwillige instructeurs verzorgen duikopleidingen van het eerste brevet tot aan de instructeursopleiding. Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB), waardoor de brevetten internationaal zijn erkend. Daarnaast bieden we regelmatig diverse specialisaties aan. Zowel als beginnend duiker als ervaren rot zijn er veel mogelijkheden.

Ben je gebrevetteerd en wil je bij G.B.D. Calamari verder leren duiken? Dan kan dat het gehele jaar door. Heb je nog geen brevet, dan kun je niet het gehele jaar door starten met de opleiding. De opleiding tot 1*duiker, het eerste duikbrevet, start aan het begin van elk academische jaar, rond oktober/november. Daarvoor worden de introduiken gepland, zodat je eerst een duikje kan wagen!

1*-brevet = Open Water Diver
OWbook

Heb je nog nooit gedoken? Dan begin je met de 1*-opleiding. Hier leer je de basis van het duiken. Zo leer je de materialen kennen, leer je duiktechnieken en ontdek je de handsignalen die je onder water gebruikt. Na deze opleiding kun je overdag samen met een buddy duiken tot een diepte van 20 meter.

De opleiding bestaat uit een theoriedeel, een praktijkdeel in het zwembad en een praktijkdeel in het buitenwater. Tijdens de theorielessen leer je over de verschillende materialen, handsignalen en duiktechnieken. In het zwembad leer je de basistechniek van het duiken met perslucht en leer je allerlei nuttige vaardigheden die je tijdens het duiken wellicht nodig bent. Het laatste deel van de opleiding is het echte werk. Duiken in het buitenwater. Hier herhaal je de vaardigheden die je in het zwembad al hebt geleerd, maar maak je vooral mooie duiken. Als alle onderdelen zijn afgetekend, kan je zelfstandige duik carrière beginnen!

2*-brevet = Advanced Open Water Diver
AOWbook

Tijdens de 2*-opleiding leer je duiken in getijdenwater, na zonsondergang en op grotere dieptes. Je verbreedt in deze opleiding je horizon. Je doet ervaring op met het plannen en veilig uitvoeren van duiken onder diverse omstandigheden.

De opleiding is modulair opgebouwd en bestaat uit 4 onderdelen: Nachtduiken, Getijdenduiken, Diep duiken en Redden. Als je een onderdeel hebt behaald, dan mag je deze duiken zonder instructeur maken. Elk onderdeel bestaat uit theorie- en praktijkonderdelen. Als je alle onderdelen hebt gehaald, dan ben jij klaar voor duiken in de meest diverse omstandigheden.

3*-brevet = Dive Master
DMbook

De opleiding tot 3*-duiker kan een eerste stap zijn naar een professionele duik-carrière. In de 3*-opleiding leer je onder andere hoe je andere duikers begeleidt. Zo leer je hoe je met duikers in opleiding oefent op duiktechnieken én hoe je duikers tijdens een duik begeleidt.

De opleiding start met het uitbreiden van je duikkennis en het perfectioneren van de duikvaardigheden. Alles wat je tijdens eerder opleidingen wordt geleerd, komt samen, zodat je de juiste kennis bezit om andere duikers te begeleiden.

Vervolgens kan je de nieuw geleerde vaardigheden in de praktijk brengen door andere duikers te begeleiden. Zo speelt de 3*-duiker een onmisbare rol tijdens de opleiding tot 1- en 2-* duiker. Je mag namelijk vaardigheden oefenen die een 2*-duiker in opleiding al eerder met een instructeur heeft gedaan. Daarnaast kan je een 1*-duiker begeleiden tijdens een “ fun” duik om zo onmisbare ervaring op te doen.

Instructeursopleiding

Na de 3*-opleiding kan je starten met de instructeursopleiding. Tijdens de instructeursopleiding leer je theorie-, zwembad- en buitenwaterlessen geven voor alle duikniveaus. Deze opleiding wordt landelijk door de NOB aangeboden. Bij voldoende interesse zal er in het noorden van het land een instructeursopleiding gegeven worden. Wij hebben samen met de ACLO een subsidieregeling, zodat de kosten van de instructeursopleiding betaalbaar blijven.

Specialisaties

Wil je meer verdieping aan je onderwater-carrière geven? Overweeg dan eens een specialisatie te volgen!

Een specialisatie die bij ons extra aandacht verdiend is de OWBO: de onderwater biologie opleiding. Dit is een extra uitgebreide specialty onderwaterbiologie, bekend binnen heel Nederland. Een duik in de onderwaterwereld van de Nederlandse en Belgische wateren is een ontdekkingsreis in een bijzondere wereld van planten en dieren. In deze specialisatie wordt deze wereld op verschillende manieren belicht: de indeling van het planten- en dierenrijk komt bijvoorbeeld ter sprake, maar er wordt ook aandacht besteed aan samenlevingsvormen en invloeden van mens en natuur op organismen en hun verspreiding. Het boek dat bij deze specialisatie hoort is een bijzonder naslagwerk voor duikers met een hart voor het prachtige onderwaterleven!

Zie ook www.onderwatersport.org voor een overzicht van alle specialisaties.

Opleidingsboekjes

Voor elke opleiding zijn Calamari-opleidingsboekjes gemaakt. Deze opleidingsboekjes (aftekenkaarten) tonen welke onderdelen voor de desbetreffende opleiding gevolgd dienen te worden. Ze worden gebruikt om de voortgang van de opleiding te kunnen volgen: de instructeur kan hier de duikvaardigheden die je hebt gedaan op afstempelen. Een volle stempelkaart levert je bij inleveren zodoende je brevet op!

Opleidingsactiviteiten

Duikuitrusting

Voor het duiken is meer nodig dan alleen enthousiasme en een gezellige club. G.B.D. Calamari beschikt daarom ook over een deel van de materialen die je nodig hebt om veilig te kunnen duiken. Wij voorzien in het grootste gedeelte van je duikuitrusting. Cilinders van 10 liter om genoeg lucht mee te nemen, trimvesten om het drijfvermogen te reguleren, lood om onder water te kunnen komen en ademautomaten sets om de lucht vanuit je cilinder in je trimvest te krijgen en veilig te kunnen ademhalen onder water. Automatensets zijn uitgerust met een manometer, bottom-timer met dieptemeter en kompas. Wij zorgen ervoor dat het materiaal zich in goede staat bevindt.

G.B.D. Calamari voorziet ook in een opslaghok op het Zernike complex. Hier is al het materiaal van Calamari opgeslagen en als lid is er ook de mogelijkheid om je spullen hier op te hangen. In het hok staat ook onze compressor waarmee we onze flessen kunnen vullen. Deze compressor kan en gaat mee op onze duikweekenden, zodat we ook dan gratis kunnen vullen. hok

Op deze manier proberen wij duiken betaalbaar te houden voor studenten. De duurste onderdelen van een duikuitrusting (fles, automatenset en trimvest) kun je van de club gebruiken. Hierdoor hoef je alleen kosten te maken voor je persoonlijke spullen.

Aan het begin van je opleiding moet je een deel van je basisuitrusting aanschaffen. Voor het zwembad gedeelte bestaat dat uit:

  • duikbril;
  • snorkel;
  • zwembadvinnen;

Voor nieuwe zwembadvinnen en een snorkel moet je rekening houden met totale kosten vanaf €35. Voor een nieuwe duikbril moet je rekening houden met kosten vanaf €30. Deze kun je buiten ook gebruiken!

Wanneer je klaar bent om het buitenwater in te gaan komen hier een aantal uitrustingsstukken bij:

  • duikpak (7mm);
  • duikschoentjes;
  • handschoenen;
  • buitenwatervinnen;
  • duikmes;
  • (duikhorloge/-computer).

Waar je op moet letten, is dat alles goed past en lekker zit. Met name van het pak is het belangrijk dat het goed past, want anders biedt het onvoldoende bescherming tegen de kou. Het is daarom handig om een ervaren lid mee te vragen wanneer je gaat winkelen.

Als je een enkel 7mm wetsuit, cap, handschoenen, schoenen, duikmes en buitenwatervinnen allemaal nieuw moet kopen, moet je rekening houden met kosten boven de €400. Een duikcomputer is een mooie luxe maar niet essentieel: de automatenset van Calamari heeft een bottomtimer waar je mee kan bijhouden hoe lang en hoe diep je onder water bent. 

In de buurt van Groningen kun je spullen kopen bij SubLub in Zuidlaren. Duikspullen tweedehands aanschaffen is ook een goede optie, vaak voor minder dan de helft van de nieuwprijs. Wees echter wel voorzichtig, want tweedehands materiaal is natuurlijk niet altijd even goed onderhouden en dingen als een pak moet je niet aanschaffen zonder eerst te passen. Bij Calamari hebben we een scala aan tweedehands materiaal wat je vaak voor een klein prijsje over kan nemen. Soms organiseren we vanuit de vereniging ook een tripje naar BOOT, een grote duikbeurs in Duitsland in januari waar je regelmatig voor stuntprijzen spullen kunt kopen. 

Wanneer je meer gaat duiken zal je je duikuitrusting onvermijdelijk nog verder uitbreiden, bijvoorbeeld met een duiklamp of een signaalboei. Het is handig om veel te proberen en zo te kijken wat je bevalt. Duikkampjes zijn uitstekende gelegenheden om materiaal van andere leden uit te proberen. Zolang je je spullen bij een echte duikwinkel koopt, hoef je je geen zorgen te maken over de kwaliteit; je krijgt professioneel advies in vrijwel alle duikwinkels en -centra en je wordt goed geholpen. Er bestaan geen 'slechte' duikmerken; er zal hoogstens verschil zitten in hoe lang iets mee gaat en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren.

Voor vragen over het materiaal kun je altijd terecht bij de materiaalcommissaris en de instructeurs.

Waar we duiken

Met G.B.D. Calamari kun je duiken in zoet- en zoutwater. Het duikseizoen loopt van maart tot en met oktober. In deze periode zullen we meerdere weekenden te vinden zijn in het zoute Zeeland en wordt er dichter bij huis in zoetwaterplassen voor de opleiding gedoken. In Zeeland duiken we in de Grevelingen en in de Oosterschelde. Geschikte duiksteks worden uitgekozen afhankelijk van het weer en de voorkeur van de aanwezigen. Voorbeelden zijn de Zeelandbrug, Den Osse Nieuwe Kerkweg en Scharendijke. Tijdens de duikweekenden verblijven we in Veldstudiecentrum De Schelphoek of in stacaravans op een minicamping in Schouwen-Duiveland. Tijdens zo'n Zeelandkamp worden er meerdere duiken per dag en nacht gemaakt. Verder vullen we onze flessen, eten we met z'n allen, zitten we bij het haardvuur en vinden we nog ergens tijd om te slapen.

Enkele voorbeelden uitgelicht:

Zeelandbrug

Een erg populaire duikstek, op een kwartiertje rijden van de mini camping waar we vaak verblijven. Omdat deze stek in de Oosterschelde is heb je hier een getijde-module voor nodig. Via een instap met trap kun je makkelijk te water. De pijlers zijn goed begroeid en daarom ook erg leuk om even te blijven hangen tijdens je duik. Er zijn meerdere sepia tentjes te vinden waar (afhankelijk van het seizoen) sepia’s of eitjes te zien zijn, met een beetje geluk spot je ook een pijlinktvis of zeepaardje! Met een wc en verwarmd omkleedhok is deze stek in de frissere tijden ook prima te doen.

De Kabbelaar, Scharendijke

Op nog geen 5 minuten rijden van de minicamping is de Kabbelaar bij Scharendijke in de Grevelingen. Het is een makkelijke duikstek waar je veel kan zien. Vanaf de steiger en de kant kun je navigeren naar de mooi begroeide reefballs. Op de zandvlaktes kun je veel (plat)vis zien en tussen al het substraat op de ondiepere stukken kom je genoeg verschillend leven tegen. Bij deze stek is het bekende (bewust gezonden) duikwrak le Serpent te vinden, al zullen Calamarianen daar niet te vinden zijn.

Den Osse Nieuwe Kerkweg

Een populaire duikstek in de Grevelingen, waar je, als je de dijk over bent geklommen, gemakkelijk te water kan via een steiger of trap. Deze duikstek heeft de luxe van een grote parkeerplek met een verwarmd omkleedhok en wc. Hier kun je je vermaken bij rijk begroeide reefballs en op zoek gaan naar de zeedahlia.