Duikopleidingen

Het is mogelijk bij Calamari de gehele duikopleiding te volgen; van 1* (open water) duiker tot en met instructeur. De brevetten die afgegeven worden zijn van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) / World Underwater Federation (CMAS) en internationaal erkend.

Je begint bij onze vereniging aan de opleiding tot 1* duiker. De opleiding begint met theorielessen die in het Willem-Alexander Sportcomplex gegeven worden voorafgaand aan elke zwembadles. Voor het 1* brevet zul je in de winter een serie praktijklessen in het zwembad moeten volgen om de duikvaardigheden te oefenen, de zogeheten 'buddytraining'. Zodra je de theorielessen afgerond hebt, een reanimatieles gevolgd hebt en de oefeningen in het zwembad hebt gedaan, ben je al klaar voor je eerste duik in het buitenwater! De eerste duik gebeurt onder leiding van een instructeur. Binnen de vereniging zijn meerdere instructeurs actief.

Een bestuurslid coördineert de opleidingen en fungeert als centraal aanspreekpunt (te bereiken per email via het contactformulier). Zoek je informatie over de planning van de opleiding of wil je je inschrijven voor een (opleidings-)activiteit? Kijk dan in de opleidingsagenda, zichtbaar in het ledenmenu na inloggen.

Opleidingsboekjes

Voor elke opleiding zijn Calamari opleidingsboekjes gemaakt. Deze opleidingsboekjes (aftekenkaarten) tonen welke modules voor de desbetreffende opleiding gevolgd dienen te worden. Ze worden gebruikt om de voortgang van de opleiding te kunnen volgen: de instructeur kan hier de duikvaardigheden die je hebt gedaan op afstempelen. Een volle stempelkaart levert je bij inleveren zodoende je brevet op!

Buitenwateropleiding

De weekenden in Tynaarlo zijn bijzonder geschikt voor de 1* duikers in opleiding om oefeningen te doen en ervaringsduiken te maken. Oefeningen doen mag enkel met 2* instructeurs, ervaring opdoen mag in overleg met een instructeur, ook met een 3* duiker. 

De weekenden in Zeeland zijn erg geschikt voor de 2* duikers in opleiding, omdat je hier kunt nachtduiken, getijdenwaterduiken en diepe duiken kunt maken. Oefeningen mogen 2* in opleiding oefenen met 3*; nieuwe oefeningen en aftekenen is voorbehouden aan 2* instructeurs. In overleg met een instructeur mag een 3* een aftekenduik begeleiden, maar de instructeur is wel verantwoordelijk voor het aftekenen van de oefening. 

Als 3* in opleiding zijn de weekenden in Zeeland zeer geschikt voor de diepe duik, terwijl de weekenden in Tynaarlo erg geschikt zijn om als coördinator te fungeren.

Kijk in de agenda en de opleidingsagenda voor een overzicht van de opleidingsweekenden en kampeerkampjes en om je op te geven.

Zwembadtraining  (voor alle duikers)

Als nieuw, niet-gebrevetteerd lid, maar ook als meer ervaren duiker, speelt het zwembad een belangrijke rol. Nieuwe leden zullen hier hun duikvaardigheden oefenen en aangeleerd krijgen. Voor duikers met ervaring organiseren we extra zwembadlessen om je vaardigheden te verbeteren, zoals een reddingsoefening, nettentraining en trimclinic. Daarnaast kun je aan je conditie werken en vinslagtechniek, door mee te doen aan de onderwaterhockey of zwem-/snorkeltraining.

We trainen op de volgende tijden in het Willem-Alexander Sportcomplex:

Maandag (conditie, snorkelen en perslucht): 20:30u-22:00u
Donderdag (conditie & onderwaterhockey): 18:00u-19:15u

Duikvaardigheden oefenen

Wil je na de buddytraining zelfstandig oefenen? Dat kan! Zorg in de eerste plaats zelf voor het materiaal en een buddy. Net zoals bij een zwemles, dient er een toezichthouder op de kant te staan: de club zorgt dat er elke les iemand toezicht houdt. Informeer de toezichthouder van tevoren dat je gaat oefenen. Nog niet gebrevetteerd? Zorg dan dat er een 3*-duiker of instructeur in het zwembad aanwezig is en informeer deze over je plannen. Op YouTube staat een afspeellijst met de duikvaardigheden, de hele lijst (behalve set af/aan doen onderwater) staat ook op de gele Calamari aftekenkaart.

1* duiker (open water)

Als 1*-duiker word je opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijkwaardig gebrevetteerde duiken te kunnen maken tot een diepte van 20 meter. Je doet dat onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin je bent opgeleid en je blijft te allen tijde binnen de nultijden. Je duikt niet in getijdenwater. De NOB heeft ervoor gekozen een medische keuring van geschiktheid voor de duiksport verplicht te stellen. In de aanloop naar het 1*-duikbrevet kun je met een eigen medische verklaring en vrijwaring volstaan tot aan de eerste duik in het buitenwater.

De opleiding bestaat uit een theoriedeel, een praktijkdeel in het zwembad en een praktijkdeel in het buitenwater. Het theoriegedeelte is een belangrijk deel van de opleiding tot 1* duiker (‘één-sters duiker’ of ‘open water diver’ in het Engels) van de NOB. Je leert bijvoorbeeld van alles over het gebruik van duikmateriaal en veiligheid. Alle theorie staat in samenvattingen op het forum. Voorafgaand aan de trainingen zijn er theorielessen die door onze instructeurs worden gegeven. Er wordt van je verwacht dat je bij alle theorielessen aanwezig bent. Aan het eind van de theorielessen wordt de theorie getoetst. Het rooster van de theorielessen krijg je per e-mail, voor vragen en opmerkingen is het verstandig om contact op te nemen met de opleidingscommissaris.

De praktijkopleiding begint in het zwembad (‘binnenwater’), waar je de basistechniek van het duiken met perslucht leert. De persluchtopleiding vindt net als de reguliere training in het zwembad plaats. Je leert omgaan met de apparatuur en je leert de basistechnieken van het duiken. De persluchttraining wordt in het buddysysteem uitgevoerd. Dat houdt in dat je aan het begin van de opleiding samen met een ander, je buddy, wordt ingedeeld. Elk buddypaar wordt door een vaste buddytrainer begeleid. Wanneer je de modules van de persluchtopleiding hebt voltooid, mag je beginnen met de buitenwateropleiding.

Voor het behalen van je 1* brevet heb je minimaal 5 opleidingsduiken nodig (afhankelijk van je eigen tempo); wanneer je in oktober in het zwembad begint, kun je dus half mei al je eerste brevet binnen hebben! Sommige 1* in opleiding hebben wat meer duiken nodig, dit verschilt per persoon en is absoluut niet erg. Daarnaast dien je voor het 1* brevet te beschikken over een geldige medische keuring.

Meer informatie over de bevoegdheden van de 1* duiker en de inhoud van de lessen vind je op de website van de NOB.

2* duiker (advanced open water)

De opleiding tot 2* duiker ('twee sters duiker' equivalent van ‘advanced open water diver’) is ook mogelijk bij G.B.D. Calamari. Als sportduiker heb je heel veel mogelijkheden om plezier aan je hobby te beleven. Je kunt duiken in getijdenwater, na zonsondergang de vissen bewonderen die je overdag niet ziet, het leven onder water herkennen en meer kennis opdoen in het assisteren van je buddy bij onverwachte situaties. Je verbreedt in deze opleiding je horizon. In de 2*-duikeropleiding doe je ervaring op met het plannen en veilig uitvoeren van duiken onder diverse omstandigheden. Er wordt bovendien aandacht besteed aan de meest voorkomende duikgerelateerde aandoeningen: hoe herken je ze en hoe moet je erop reageren? Als 2*-duiker duik je binnen de nultijden. Ook deze opleiding bestaat uit theorie- en praktijkonderdelen. Voordat je aan de opleiding kunt beginnen, moet je een aantal ervaringsduiken gemaakt hebben. Daarom moet je je duiken bijhouden in een logboek. Verplichte onderdelen van je 2* opleiding zijn redden, nachtduiken, navigatie, stromingsduiken en biologiekennis. Je kunt daarna andere specialisaties volgen zoals ijs, droogpak, wrakduiken, diepduiken en nitrox. Net als voor het 1* brevet dien je te beschikken over een geldige medische keuring en daarnaast moet je een reanimatiecursus gevolgd hebben. Voordat je je 2*-duikbrevet kunt aanvragen, moet je in totaal minimaal 20 duiken hebben gemaakt. De duiken uit je vorige opleiding tellen hierbij mee, evenals de duiken die je maakt in het kader van de opleiding.

Meer informatie over de bevoegdheden van de 2* duiker en de inhoud van de lessen vind je op de website van de NOB.

3* duiker (dive master)

De opleiding tot 3* duiker ('drie sters duiker', ook wel 'divemaster' genaamd) kan ook bij onze club gevolgd worden. Dit kan een eerste stap zijn naar een professionele duik-carrière. Als 3* duiker mag je onervaren duikers begeleiden, bijvoorbeeld door buddy training te geven. De 3*-duikopleiding is een leergang van verdieping: in deze opleiding worden de puntjes op de i gezet en de achtergronden van wat je tot nu toe als vaste gegevens hebt aangenomen verduidelijkt. Je wordt opgeleid als ‘begeleidend duiker’. Je leert in het onderdeel Redden hoe je moet reageren bij een duikongeval. Ook leer je hoe je duikers in opleiding kan begeleiden door duiktechnieken met hen te oefenen. Tenslotte worden je recente inzichten in de decompressietheorie aangeboden. Ook de 3*-duiker duikt binnen de nultijden. Voordat het 3*-duikbrevet kan worden aangevraagd, moet je in totaal minimaal 60 duiken hebben gemaakt. De duiken uit je vorige opleidingen tellen hierbij mee, evenals de duiken die je maakt in het kader van je opleiding.

Als 3*-duiker leer je veel over decompressie. Zo weet je straks precies hoe het zit met de effecten van herhalingsduiken, jojoën, te weinig water drinken enzovoort. Met die wetenschap kun je je eigen duikveiligheid nog verder vergroten. Mocht je dan eens onverwacht in deco raken, dan heb je voldoende kennis en vaardigheden om weer veilig boven te komen. Wil je als 3*-duiker echt geplande decoduiken gaan maken, dan bereidt de specialisatie Decompressieduiken je daarop voor. In deze specialisatie ga je die decoduiken namelijk ook echt maken; en er wordt geoefend met het gebruik van de decoboei en met het maken van luchtberekeningen. En dat laatste is bepaald geen overbodige luxe: elk jaar weer blijkt uit de ongevallenregistratie dat het goed kunnen maken van luchtberekeningen van essentieel belang is. Veel duikongevallen – met name decompressieongevallen – zijn het gevolg van een tekort aan lucht! Want je kunt natuurlijk wel mooi uitrekenen waar en hoe lang je je stops moet maken, als je geen lucht meer hebt, zul je toch naar boven moeten.

Als 3*-duiker kun je alle kanten op; een van de dingen die je leert, is het begeleiden van duikers. Begeleiden van gebrevetteerde duikers tijdens een clubduik, maar ook oefenen met duikers die in opleiding zijn voor hun volgende brevet. Als je als 3*-duiker een duiker in opleiding begeleidt, gelden de volgende regels: je leert geen nieuwe vaardigheden aan; dat is voorbehouden aan instructeurs; je oefent vaardigheden in het buitenwater die de 2*-duiker in opleiding al eens met zijn instructeur heeft gedaan; je voert de oefeningen altijd uit in overleg met de instructeur / hoofdtrainer; je mag geen vaardigheden in het buitenwater oefenen met duikers die in opleiding zijn voor het 1*-duikbrevet: duikers die nog niet over een brevet beschikken, moeten in het buitenwater altijd worden begeleid door een 2*-instructeur. Let op: er is één uitzondering op deze regel. De 3*-duiker mag een 1*-duiker-in-opleiding in buitenwater begeleiden tijdens een 'funduik', of in plat Nederlands, simpel onder water rondzwemmen voor het plezier en het opdoen van ervaring. Deze bevoegdheid geldt niet voor de eerste buitenwaterduik, omdat het hier om een nieuwe ervaring gaat; het geldt daarom vanaf de tweede buitenwaterduik.

Aan het einde van je 3* opleiding moet je minimaal 60 gelogde duiken hebben. Voor het aanvragen van het 3* brevet dien je tevens te beschikken over een geldige medische keuring en daarnaast moet je een reanimatiecursus en de specialty Redden gedaan hebben.

Meer informatie over de bevoegdheden van de 3* duiker en de inhoud van de lessen vind je op de website van de NOB

Instructeursopleiding

Als je je 3* brevet gehaald hebt, krijg je een taak binnen de opleiding als begeleider van duikers en organisator van duiken. Na het 3* brevet kun je doorstromen richting de instructeursopleiding. Calamari heeft samen met de ACLO een subsidieregeling, zodat de kosten van de instructeursopleiding voor de cursist betaalbaar blijven. Je kunt 1* instructeur worden (theorie- en zwembadles) en daarna doorstromen naar 2*instructeur (theorie-, zwembad- en buitenwaterles). Een overzicht van de instructeursopleidingen vind je hier. Bij voldoende interesse zal er in het noorden van het land een instructeursopleiding gegeven worden. Houd hiervoor de website van de NOB in de gaten of neem zelf even contact op met het bestuur van Calamari of het bondsbureau van de NOB. 

Specialisaties

Wil je je kwalificeren voor het 4*-brevet? Of wil je gewoon wat meer verdieping aan je onderwater-carrière geven? Overweeg dan eens een specialisatie te volgen! Voor alle specialisaties geldt: ze worden gegeven op verzoek en gaan uitsluitend door bij voldoende deelname. Mobiliseer dus andere leden als je graag een specialisatie wilt volgen. Zie ook www.onderwatersport.org voor een overzicht van alle specialisaties.

Enkele specialisaties die we regelmatig verzorgen, zijn:

Redden (ingangsniveau: 1* + reanimatiecursus)
Duiken is een veilige sport: in vergelijking met andere sporten is het aantal ongevallen minimaal. Toch kan er tijdens het duiken wel eens wat mis gaan: er kunnen kleine incidenten plaatsvinden, maar ook ongevallen waarbij een grootschalige reddingsactie moet worden gecoördineerd. Wil je leren hoe je een incident of duikongeval kunt voorkomen en herkennen en welke rol je zelf in een reddingsactie kunt spelen? Overweeg dan eens om deze leerzame én leuke specialisatie te volgen! Deze specialisatie wordt meestal rond juni gegeven en bestaat uit een theorieles en zwembadlessen met als afsluiter een reddendag in Tynaarlo. Het gevolgd hebben van de reanimatiecursus (of het hebben van een vrijstelling hiervoor) en deelname aan deze drie onderdelen geeft recht op de brevetspecialisatie Redden.

Nitrox (ingangsniveau: 1*)
Op veel duiklocaties zou je soms wat langer onder water willen blijven: er zijn bijvoorbeeld bijzondere vissen te zien, er ligt een groot wrak dat je wil verkennen of je wil simpelweg langer genieten van het ‘onder water zijn’. Herken je dit gevoel? Overweeg dan eens om de basis nitroxopleiding te volgen, zodat je leert duiken met nitroxmengsels EAN32 en EAN36. Duiken met een verhoogd zuurstofpercentage - en daardoor een lager stikstofpercentage - geeft je de mogelijkheid om langer onder water te blijven! Hoewel de compressor van Calamari geen nitrox kan vullen, bieden veel duikwinkels en -scholen het standaard aan. De opleiding bestaat uit 2 theorielessen en is te volgen als je je 1*-brevet behaald hebt.

Onderwaterorientatie (ingangsniveau: 2*)
Moeite met navigeren onderwater? Bespaar jezelf veel zwemtijd door niet elke keer maar weer verkeerd te zwemmen. Hoe ziet de onderwaterwereld er precies uit? Welke planten en dieren komen op welke dieptes voor? En op welke manieren kunnen duikers zich onder water oriënteren? Deze vragen staan tijdens de specialisatie onderwateroriëntatie centraal. De cursus bestaat uit een theorieles en een praktijkdeel in het buitenwater.

Digitale onderwaterfotografie (ingangsniveau: 1*)
Is fotograferen je passie en denk je er wel eens over na om deze hobby ook onderwater te beoefenen? Dan is de specialisatie digitale onderwaterfotografie wellicht iets voor jou! De cursus bestaan uit een theorieles, een praktijkdeel in zwembad of buitenwater en een afsluitende nabespreking.

Onderwaterbiologie (ingangsniveau: 1* voor NOB-specialty; iedereen mag echter deelnemen)
Een duik in de onderwaterwereld van de Nederlandse en Belgische wateren is een ontdekkingsreis in een bijzondere wereld van planten en dieren. In de specialisatie onderwaterbiologie wordt deze wereld op verschillende manieren belicht: de indeling van het planten- en dierenrijk komt bijvoorbeeld ter sprake, maar er wordt ook aandacht besteed aan samenlevingsvormen en invloeden van mens en natuur op organismen en hun verspreiding. Het boek dat bij deze specialisatie hoort is een bijzonder naslagwerk voor duikers met een hart voor het prachtige onderwaterleven! Houd de website in de gaten of neem contact op met de wetenschapscommissie (WC) voor meer informatie.

Reanimatiecursus

Het volgen van een reanimatiecursus is verplicht voordat je met Calamari buiten mag duiken en alvorens je een brevet kunt behalen. Als je al een reanimatiecursus gevolgd hebt, bijvoorbeeld in het kader van EHBO of tijdens de opleiding Geneeskunde, is dit ook geldig. De reanimatiecursus wordt jaarlijks aan het begin van het seizoen aangeboden, meestal via Divers Alert Network (DAN).

Medische keuring

Een sportduiker moet medisch gekeurd zijn. Bij een duikkeuring wordt voornamelijk gekeken naar je ademhaling en je oren. Zonder duikkeuring mag je niet duiken bij Calamari-activiteiten. De kosten verschillen per arts en liggen tussen de €30 en €60. In principe mag elke arts, behalve je eigen huisarts, een duikkeuring uitvoeren. Wil je een goed advies, dan wordt het aangeraden een daarvoor opgeleide duikerarts te consulteren. Op: www.duikgeneeskunde.nl kun je zien welke artsen dit zijn. Eén keer per jaar wordt collectief een keuringsavond georganiseerd bij Medisub BV, hier kun je je ook op andere momenten laten keuren (www.medisub.nl).

Controle medische keuring en reanimatie

De club is verplicht enkele veiligheidsaspecten van de leden te controleren. Daarom dienen alle leden een snapshot van het bewijs van medische keuring (met daarop zichtbaar de naam en de keuringsdatum), de datum van de laatstgevolgde reanimatie- of BLS-cursus en de instantie waar deze gevolgd is en tevens of en wanneer men heeft mee gedaan aan de "Reddendag" te uploaden op de site of te mailen naar de opleiding commissaris. In ruil daarvoor krijgen je als lid een reminder als iets herhaald moet gaan worden en zorgen we tevens dat dit voor je georganiseerd wordt.

Veiligheid

Duiken wordt vaak tot de risicosporten gerekend en het kán inderdaad flink misgaan. Hoewel dit zelden gebeurt, train je erop om hier voorbereid op te zijn. Calamari heeft veiligheid hoog in het vaandel. Je leert wat te doen in een noodsituatie, niet alleen tijdens je opleiding, maar dit wordt ook geregeld bijgespijkerd door onze instructeurs. Het gaat echter alleen mis als er onveilig gedoken wordt en veiligheid staat bij ons daarom bovenaan. Toch vinden veel mensen het best eng om voor het eerst onderwater te zijn, vooral als het water donker en troebel is, zoals het in Nederland kan zijn. Het is daarom van belang dat je onderwater nooit iets doet waar je geen zin in hebt; als je bijvoorbeeld geen zin hebt om diep te duiken, dan geef je dat gewoon aan je buddy aan. Als buddy dien je daar ook naar te luisteren. Het is belangrijk dat je je onderwater op je gemak voelt. Een belangrijk document is de Richtlijnen voor Veilig Duiken, opgesteld door de NOB. Hierin staat bijvoorbeeld hoe lang je na het duiken niet mag vliegen maar ook wat de verplichte uitrustingsstukken zijn.

Opleidingsoverleg

Eén keer per jaar wordt er een opleidingsoverleg georganiseerd voor alle leden. Hier wordt onder meer uitgelegd hoe het vervolg van de 1*-opleiding eruit ziet, wanneer de 2*-opleiding start, hoe je 3* kunt worden en waarom een vaarbewijs handig kan zijn (en zo ja, waar je die dan haalt). Daarnaast wordt er informatie gegeven over veiligheid, de kosten van de opleiding, de kampjes en het doen van opleiding op kampjes en zwembadlessen. Tenslotte, op dit moment maakt het bestuur een inventarisatie om te bepalen hoeveel leden komend jaar graag een brevet of specialisatie willen halen.

Wist je dat...

...je met een duikopleiding van Calamari de hele wereld over kunt? Onze duikbrevetten worden internationaal erkend!

G.B.D. Calamari logo
Calamari Facebook Calamari Instagram Dress me Clothing logo