Duikuitrusting

Voor het duiken is meer nodig dan alleen enthousiasme en een gezellige club. G.B.D. Calamari beschikt daarom ook over een deel van de materialen die je nodig hebt om veilig te kunnen duiken. Wij voorzien in het grootste gedeelte van je duikuitrusting. Cilinders van 10 liter om genoeg lucht mee te nemen, trimvesten om het drijfvermogen te reguleren, lood om onder water te kunnen komen en ademautomaten sets om de lucht vanuit je cilinder in je trimvest te krijgen en veilig te kunnen ademhalen onder water. Automatensets zijn uitgerust met manometer, bottom-timer met dieptemeter en kompas. Wij zorgen ervoor dat het materiaal zich in goede staat bevindt.

G.B.D. Calamari voorziet ook in een opslaghok op het Zernike complex. Hier is al het materiaal van Calamari opgeslagen en als lid is er ook de mogelijkheid om je spullen hier op te hangen. In het hok staat ook onze compressor waarmee we onze flessen kunnen vullen. Deze compressor kan en gaat mee op onze duikweekenden, zodat we ook dan gratis kunnen vullen.

Op deze manier proberen wij duiken betaalbaar te houden voor studenten. De duurste onderdelen van een duikuitrusting (fles, automatenset en trimvest) kun je ten alle tijde van de club gebruiken. Hierdoor hoef je alleen kosten te maken voor je persoonlijke spullen.

Aan het begin van je opleiding moet je een deel van je basisuitrusting aanschaffen. Voor het zwembad gedeelte bestaat dat uit:

  • duikbril;
  • snorkel;
  • zwembadvinnen.

Wanneer je klaar bent om het buitenwater in te gaan komen hier een aantal uitrustingsstukken bij:

  • duikpak (7mm);
  • duikschoentjes;
  • handschoenen;
  • buitenwatervinnen;
  • duikmes;
  • duikhorloge/-computer.

Waar je op moet letten is dat alles goed past en lekker zit. Met name van het pak is het belangrijk dat het goed past, want anders biedt het onvoldoende bescherming tegen de kou. Het is daarom handig om een ervaren lid mee te vragen wanneer je gaat winkelen. In de buurt van Groningen kun je spullen kopen bij SubLub in Zuidlaren. Soms organiseren we vanuit de vereniging ook een tripje naar BOOT, een grote duikbeurs in Duitsland in januari waar je regelmatig voor stuntprijzen spullen kunt kopen. Duikspullen tweedehands aanschaffen is ook een goede optie, vaak voor minder dan de helft van de nieuwprijs. Wees echter wel voorzichtig, want tweedehands materiaal is natuurlijk niet altijd even goed onderhouden en dingen als een pak moet je niet aanschaffen zonder eerst te passen.

Wanneer je meer gaat duiken zal je je duikuitrusting onvermijdelijk nog verder uitbreiden, bijvoorbeeld met een duiklamp of een signaalboei. Het is handig om veel te proberen en zo te kijken wat je bevalt. Duikkampjes zijn uitstekende gelegenheden om materiaal van andere leden uit te proberen. Zolang je je spullen bij een echte duikwinkel koopt, hoef je je geen zorgen te maken over de kwaliteit; je krijgt professioneel advies in vrijwel alle duikwinkels en centra en je wordt goed geholpen. Er bestaan geen 'slechte' duikmerken; er zal hoogstens verschil zitten in hoe lang iets meegaat en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren.

Voor vragen over het materiaal kun je altijd terecht bij de materiaalcommissaris en de instructeurs.

Wist je dat...

...je met Calamari minstens vijf keer per jaar in het mooiste duikwater van Nederland duikt? Ga mee op onze duikweekenden en ontdek de Grevelingen en de Oosterschelde!

G.B.D. Calamari logo
Calamari Facebook Calamari Instagram Dress me Clothing logo