Ik kwam aan op de Schelpenhoek op vrijdagavond, in de gouden koets van Jorn.

Na een gezellige avond waarin we in de sfeer van het kamp raakten, had ik een erbarmelijke nachtrust, want het was flink koud, en ik heb eerlijk gezegd nog nooit in een slaapzak geslapen. Maar dat was allemaal niet erg!

Want de volgende ochtend na een koude douche kon ik duiken. Ik had hoge verwachtingen voor deze duik. En deze verwachtingen zijn overtroffen. Toen ik voor de eerste keer het water van de Grevelingen ervaarde, werd het mij al snel duidelijk dat dit een zeer unieke plek was. Vol met kleuren, barstend van het leven, en tot mijn verbazing ook nog eens interactief. Ik had gehoopt om vissen te zien op mijn duik. Deze vissen waren ook nieuwsgierig om mij te komen bekijken! De blonde grondels (Gobiusculus flavescens ) van de Grevelingen zijn totaal niet schuw. Ik heb genoeg favoriete vissen, maar na mijn duiken in de Grevelingen staan de blonde grondels ook op dit lijstje. Van al het leven dat ik in de Grevelingen heb mogen zien waren deze dieren erg merkwaardig. De grondels hebben prachtige blauwe flanken en vinnen en ze waren bijzonder rustig aan het rondzwemmen. Daar aan voeg ik graag toe dat hun manier van zwemmen los van de bodem niet vaak voorkomt in de grondel-familie Gobiidae, de meeste grondels zijn benthisch en rusten op de bodem.

Grondels terzijde (want ik heb ook een aantal prachtige zwarte grondels gezien) heb ik een divers scala aan leven gespot waaronder sponzen, mosdiertjes, krabben, kreeften, garnalen, wieren, mosselen, kokerwormen, andere borstelwormen waaronder de gestippelde dieseltreinworm (geniale naam), ribkwallen, zakpijpen en een aantal duikers.

Overal waar ik keek was er leven. Adembenemend!

Zodra je het water verlaat is er weinig van de lol over. Het was erg koud. Maar duiken is leuk!! Dus hebben we doorgezet. Uiteindelijk heb ik drie keer kunnen duiken, waarbij elke duik kouder was dan de vorige.

We hebben ook een tof praatje van Kasper bijgewoond over het leven in de Grevelingen, kaartspellen gespeeld, en heerlijke tosti’s gegeten.

Bedankt dive buddies Johan, Karin en Thije, het was geweldig :) en bedankt aan de Kookerwurmen, die voor ons allemaal culinaire hoogstandjes hebben gemaakt. Bedankt aan het bestuur, en natuurlijk iedereen die mee was, want ik heb een zeer leuke tijd gehad.

April camp 2023April Camp 2 2023