Onze oude vertrouwde compressor heeft vorige week het jaarlijks onderhoud gekregen. De resultaten zijn net binnen!

Als je bij Calamari hebt leren duiken (of aan het leren bent), weet je waar de R in KORAAL voor staat: ruiken. Tijdens het opbouwen van je set, check je voor gekke geurtjes in de lucht die je voor ongeveer een uur in zult ademen. Dit is een belangrijke stap, omdat je niet altijd de staat van de compressor weet waarmee je fles gevuld is. Bij Calamari weten we dat echter precies!

We hebben een Bauer PE 200 Smartline. Hij vult met 200 L/min op z'n best, wat betekent dat een Calamari fles met ongeveer 10 minuten vol is. Het is een oud beestje: we hebben hem in 2011 tweedehands aangeschaft. Desondanks is de luchtkwaliteit erg goed!

Zoals je kunt zien, zijn de gemeten waarden ver onder de normwaarden. Kooldioxidewaarden voor de lucht die de compressor verlaat zijn zelfs ver onder de gemiddelde waarde voor buitenlucht (rond 400 ppm). Koolmonoxide is volledig afwezig, wat te verwachten is met een elektrische compressor, maar toch fijn! De lage waardes voor waterdamp voorkomen roestvorming in onze fles.

Er is zelfs een opmerking dat onze lucht volledig reuk en smaakvrij is. Dit betekent natuurlijk niet dat je de R in KORAAL moet overslaan, maar het maakt duiken bij Calamari nog leuker!